Ovatko ensiaputaitosi ajan tasalla? Ensiaputaidoiksi lasketaan kaikki mahdollinen haavan puhdistamisesta ja laastaroimisesta paineluelvytykseen. Kun paikataan pientä naarmua laastarilla, ajatuksena on yksinkertaisesti suojata haavaa ja ehkäistä tulehduksia. Jos sen sijaan satut onnettomuuspaikalle tai joku saa vieressäsi sairaskohtauksen, saattaa ensiavun tarkoituksena olla ei enempää eikä vähempää kuin hengen pelastaminen. Jos kyse on sydänongelmista, tarvitaan defibrillaattoria.

Mikä on defibrillaattori?

Defibrillaattori eli sydäniskuri on laite, jota tarvitaan sydämenpysähdyksen saaneen henkilön auttamisessa. Sydäniskurin avulla sydäntä autetaan lyömään uudestaan pysähdyksen jälkeen. Paineluelvytys ja defibrillaattorin käyttö kasvattavat sydämenpysähdyksen saaneen selviytymismahdollisuuksia huomattavasti.

Sydäniskurin käyttö

Markkinoilla on nykyään monenlaisia defibrillaattoreita, ja niiden käyttämisestä on tehty mahdollisimman helppoa. Puoliautomaattisten mallien käyttö ei edellytä lainkaan kokemusta defibrillaattoreista, joten kuka tahansa pystyy tarpeen vaatiessa käyttämään niitä. Monet laitteista antavat ääni-, teksti- ja kuvaohjeita ja opastavat laitteen käyttäjää läpi ensiaputilanteen.

Hätätilanteissa pitää pystyä toimimaan nopeasti, eikä sydäniskuriin tarttumista ole aikaa epäröidä. Vaikka laitetta on helppo käyttää, harjoittelu ja jonkinasteiset tiedot defibrillaattorin käytöstä tuovat varmuutta tositilanteisiin. On hyvä idea lukea ja katsella videoita laitteen käytöstä sekä osallistua ensiapukurssille.

Mihin defibrillaattori kannattaa hankkia?

Ei ole paikkaa, jossa defibrillaattorille ei voisi tulla käyttöä. Laite löytyykin yhä useammasta julkisesta tilasta, muun muassa kauppakeskuksista. Työ- ja harrastuspaikkojen kannattaa ehdottomasti hankkia sydäniskuri ja huolehtia siitä, että ihmiset tietävät laitteen säilytyspaikan. Defibrillaattorin voi hankkia esimerkiksi osoitteesta ensiaputarvike.fi.