Ravintolamaailma on jatkuvasti liikkeessä oleva, sykkivä, kiehuva, tunteita, tuoksuja ja makuja täynnä oleva ala. Se houkuttaa jatkuvasti uusia yrittäjiä mukaan, ja saa lukuisat nuoret kokit haaveilemaan loistokkaasta urasta. Maailmalla parhaat kokit ovat tunnettuja ja kansan rakastamia tähtiä, ja myös Suomeen on viime vuosina hiipinyt tämä trendi ravintolakulttuurin näkyvämmästä läsnäolosta. Luonnollisesti tämä lisää entisestään kiinnostusta alaa kohtaa ja luo uusia innovaatioita sekä raikkaita ideoita keittiöihin. Hyvä esimerkki on vaikkapa nousussa oleva ruokarekkatrendi. Nykyiset kassajärjestelmät, kuten vaikkapa Openpos, sallivat ravintolan pystyttämisen käytännössä lähes minne vain. Toki huomioitavaa uuden ravintolan perustamisessa on paljon muutakin; voit lukea vinkkejä ja ohjeita esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta.

Tämän hetken suurimmat trendit ravintola-alalla

Edellä mainitut ruokarekat ovat hauska ja kiinnostusta herättävä näky etenkin pääkaupunkiseudun katukuvassa. Toki katuruokaa on saanut aiemminkin – kukapa ei muistaisi vanhoja kunnon makkaraperunoita. Mutta tänä päivänä street food -ilmiö saa uusia vivahteita ja hienostuneempiakin sävyjä. Ruokarekat voivat tarjoilla vaikkapa eksoottisia makuja Meksikosta, artesaanipitsoja, vegaanisia herkkuja tai kreikkalaisen keittiön maukkaita annoksia. Jälkiruoaksi voidaan napata vaikka italialaista tiramisua tai perinteisiä hillolla ja kermalla täytettyjä lettuja. Valinnan varaa on siis runsaasti, ja maailman pienentyminen näkyy tarjonnassa selkeästi. Tämä tuo mukavaa piristystä suomalaisiin makuihin, ja ruokarekkojen avulla vieraiden kulttuurien keittiöt tuodaan helposti lähestyttävälle tasolle – uusia makuja on mukava maistella suhteellisen edullisina annoksina. Rekan yhteydessä voi olla myös pieni tila ruokailua varten.

Luomuruoka ja lähituotanto jyrää

Kun ruokarekat tuovat maailman kaduillemme ja uudet maut saavat veden herahtamaan kielelle, samalla toinen selkeästi kasvava trendi on luomuruoka ja lähiruoan uudenlainen arvostus. Tämä suunta on noussut tasaisesti viimeisten vuosien aikana heijastellen yleisiä, vihreämpään suuntaan muuttuneita asenteita. Suomalaista keittiön perinteisiä annoksia lähestytään uudella tapaa, ja niistä tehdään versioita, joissa vanhat maut tuntuvat, mutta jokin uusi idea saa mukaan kiinnostavan lisäelementin. Tällaisia vanhan ja uuden yhdistäviä ravintoloita löytyy maastamme jo lukuisia. Usein ne poikkeavat siitä klassisesta, valkeiden pöytäliinojen ravintolamallista, ja tuovat ravintolatilaan uudenlaisen, rennomman, eurooppalaisen ilmapiirin. Tällaista raikasta lähestymistapaa suomalaiseen keittiöön ollaan odotettu, sillä luontomme tarjoaa valtavan määrän upeita raaka-aineita hyödynnettäväksi!